KLIMAAT

Klimaat adaptatie

Het klimaat is aan het veranderen. Effecten van klimaatverandering zullen hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel zijn. Met een goede voorbereiding, is er minder last van deze effecten: tegels eruit, groen erin. Meer groen betekent ook een betere afwatering, minder overlast. Een groendak bevordert de biodiversiteit, afwatering en verkoelt. Het energie verbruik kan omlaag. Dat is klimaatadaptatie.



Waarom klimaatadaptatie?

Enerzijds is het van belang dat de uitstoot wordt vermindert van broeikassen. Aan de andere kant is het verstandig dat we ons aanpassen aan een ander klimaat (dit type maatregelen wordt ‘adaptatie’ genoemd). Beide typen maatregelen zijn nodig.


Door aanpassingen in en om je huis te doen, heb je minder last van de veranderingen in het klimaat. Door je huis energiezuinig te koelen, heb je bijvoorbeeld minder last van hitte. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorg je ervoor dat je in tijden droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken.



Een voordeel: aanpassingen in en om je huis die je beter voorbereiden op het veranderende klimaat, verminderen vaak ook je invloed op het klimaat. De maatregelen gaan dus hand in hand.


1


Met 1 graad gemiddeld per jaar zal de temperatuur stijgen

5


De afgelopen 5 jaar, waren de warmste jaren ooit.

100 cm


zal de zeespiegel stijgen in 2100.

7500 km


staat gelijk aan 5oo gram fijnstof wat een boom jaarlijks afvangt.

Klimaat

ZEESPIEGEL STIJGING

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gaat sinds september 2019 uit van een zeespiegelstijging van maximaal 110 cm in 2100.



INVLOED

Het klimaat verandert. Extreem weer komt vaker voor. De zeespiegel stijgt. Milieuorganisaties luiden de noodklok.

Een veranderend klimaat heeft invloed op onze veiligheid. Hoe houden wij in ons laaggelegen deltaland de voeten droog

als de zeespiegel stijgt en het waterpeil in de rivieren door extreme regenval als maar hoger wordt?



GEZONDHEID

Een veranderend klimaat heeft ook invloed op onze gezondheid. Warmere zomers doen een aanslag op de vitaliteit van kwetsbare groepen. Een verlenging van het groei- en bloeiseizoen gaat gepaard met meer pollen in de lucht en daarmee een toename van luchtwegallergieën.




Ons weer


Warm, heet, heetst. Nat.


De opwarming van het klimaat heeft verschillende gevolgen. De vier belangrijkste gevolgen zijn:


  • Hogere temperaturen en vaker periodes van extreme hitte.
  • Periodes van droogte houden langer aan.
  • Meer neerslag en heftiger als ooit tevoren.
  • Stijgen van de zeespiegel..


Het weer wordt dus extremer: droger, heter en natter. Dat het tegelijk droger en natter wordt,

klinkt een beetje vreemd, maar de zomers worden warmer maar in de wintermaanden zal er meer neerslag vallen.


De droge periodes zullen langer zijn en vaker voorkomen. Meer neerslag zal komen doordat er vaker extremere buien zullen zijn. In korte tijd valt veel water, waar riolering vaak niet op is berekend, dit kan leiden tot wateroverlast.


Deze heftige buien lossen echter lange periodes van droogte niet op. Bovendien komen droogte en neerslag niet altijd in dezelfde periode voor. Door dat de grond inklinkt van uitdroging zal bij hevige neerslag meer last en hinder ondervonden worden van wateroverlast. Water dat niet wegzakt gaat stromen.


Om die effecten van hitte, droogte en meer neerslag te beperken kun je je voorbereiden door aanpassingen te doen in en om je huis. Hierdoor worden je huis en tuin klimaatbestendig.

> Gevolgen 
    van hitte.

> Gevolgen 
   van droogte.

> Gevolgen van           meer neerslag.

De gevolgen van hitte.
Door klimaatverandering zal 
de temperatuur op heel de aarde gemiddeld stijgen. 

De temperatuur zal hoger worden én er zullen vaker periodes van extreme hitte voorkomen. Hitte is in alle facetten nadelig voor mens en natuur.

Lange periodes van hitte hebben op verschillende manieren invloed op het milieu:


 Het leidt tot meer droogte, 
waar planten en dieren last van hebben. Hitte verslechterd de kwaliteit van water. In hete periodes is er meer water nodig, bijvoorbeeld in de landbouw.

Huizen en gebouwen 
worden vaker en langer gekoeld, bijvoorbeeld door airco’s. 
Dat zorgt voor een hoger energiegebruik.

Langere periodes van hitte kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Bijvoorbeeld omdat er smog ontstaat, waardoor mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Ook pollen blijven langer in de lucht zweven doordat de bloei en groei perioden in de natuur langer gaan duren.



Droogte wordt merkbaar



Door klimaatverandering zullen er langere periodes van droogte onstaan. Dit hangt samen met de toename van meer hitte. Dat heeft gevolgen voor de natuur, de landbouw en kan leiden tot watertekorten. Ook de tuin en bebouwing kunnen daar onder lijden.


  • Het grondwaterpeil zal zakken. Dit heeft gevolgen voor de natuur en landbouw. Natte natuurgebieden, zoals moerasgebieden, kunnen uitdrogen en inklinken. Dieren, vogels, insecten en wild uit waterrijke gebieden zullen het moeilijker krijgen. Droge grond kan voor enorme problemen gaan zorgen in de land- en kasbouw. oogsten zullen verminderen en zelfs later uitvallen.


  • Hoge temperaturen en droogte hebben invloed op gebouwen en leefgebieden. Er kan bijvoorbeeld verzakking van de grond ontstaan en lage grondwaterstanden kunnen houten funderingen van gebouwen en huizen aantasten met alle gevolgen van dien. Hierdoor worden deze gebouwen onveiliger. Brengen ze minder op en zullen ondershoudskosten meer worden.


  • Planten in de natuur, op het land en in de tuin verdrogen sneller en kunnen eerder sterven. Extra bewateren is een oplossing, maar zorgt voor grotere watertekorten. Zeker als daar goed leiding water voor wordt gebruikt.


Meer neerslag verwacht.


Door klimaatveranderingen zal er meer neerslag vallen en zullen de buien extremer zijn. Rioolsystemen zijn niet ingesteld op de toename van meer en hevige neerslag. Als er meer regen valt dan waar het riool op berekend is, overstroomt het.


Het overtollige water zal dan moeten worden opgevangen en afgewaterd moeten worden richting

de grenzen van wijken en straat delen.

Zoals bijvoorbeeld een groenstrook of wadi.

Mocht het water daar ook geen kant op kunnen,

zal dat leiden tot wateroverlast. Bijvoorbeeld straten

die blank komen te staan of kelders die overstromen. Wateroverlast kan ook tot schade leiden en mensen kunnen zich onveilig gaan voelen op de plek waar ze wonen.


Share by: