ONTDEK

Ontdek

Wat je zelf al zou kunnen doen?


’Vergroenen’ van uw tuin is een belangrijke stap in het waterbestendig maken van uw perceel.

Een groene tuin zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden, de kans krijgt om te verdampen en zo mogelijk infiltreert in de bodem. Het stimuleert het bodemleven, insecten, bijen, vogels voor een betere leefomgeving. Groen zorgt voor een gezonder leefklimaat en een verlaging van de temperatuur.


MAAK JE THUIS KLIMAAT PROOF


TIPS VOOR DUURZAAM TUINIEREN

Haal de tegels eruit, plant groen!
Je plukt de vruchten van een tuin die goed wordt onderhouden. Goed voor het milieu en het ziet er fantastisch uit.. Natuurlijk tuinieren kan in verschillende vormen, hieronder een paar tips!

01

Gezonde grond

Schep voor een gezonde en vruchtbare bodem, compost en mest door je borders en plantvakken.  

02

Bemesten

In het voorjaar mesten is voor jaarlijks gebruik genoeg. Doe dit niet teveel want je planten gaan slap hangen en worden juist kwetsbaar.

03

Onkruid

Blijf het onkruid de baas. Verwijder het met regelmaat zodat je er steeds minder last van krijgt.

04

Maaien

Voor een mooi gazon dat gezond en mooi groen is, moet je blijven maaien. Bij droog warm weer iets minder kort op elkaar. Bij kouder weer een standje hoger. Aan het gazon kun je goed zien hoe het er bij ligt.

Je planten hebben water nodig.

Een goede plek voor je planten is belangrijk. Teveel sproeien bij droge periodes is verleidelijk, maar niet altijd goed. Zeker niet op het warmste moment van de dag. Beplanting kan verbranden door de zon. Besproeien met water wat bestemd is als drinkwater is zeker geen goed plan. Gebruik opgevangen hemelwater uit de regenton, uit de schutting panelen die water vasthouden. Of vanuit de grond door een infiltratie systeem.


Of sproei eens per week wat langer, dat is ook beter dan iedere dag een klein beetje. En bij voorkeur in de ochtend water geven. De zon schijnt nog niet zo fel en verdampt het water niet. In de avond blijven de grond en de planten nat, waardoor je last van schimmel kan krijgen.


Met een paar slimme weetjes hoef je minder te sproeien in de tuin. Bodembedekkers en boomschors gaan bijvoorbeeld verdamping tegen,

en bepaalde planten kunnen goed tegen droogte.

 

  

Plant een boom

Het planten van een boom in uw tuin zorgt er niet alleen voor dat deze groener wordt. Een boom neemt veel water op uit de bodem en het brengt meer biodiversiteit, waardoor de kans groot is dat er vogels en eekhoorns zich vestigen in uw tuin. Ook de afwatering van overtollig water zal sneller met een boom verlopen in de tuin. Het zorgt voor meer evenwicht. En het zorgt voor dynamiek en hoogte verschil. Mooi om naar te kijken dus.

Verkoel de boel

Je huis koel houden tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: zonwering omlaag, sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. En wanneer het buiten iets koeler wordt kun je de ramen open doen zodat de wind erdoor verkoeling brengt. Later op de avond en vroeg in de ochtend zijn de beste tijden hiervoor.

In periodes van hitte kun je met de juiste zonwering ervoor zorgen dat je huis toch koel blijft, zonder airco of ventilator. Ook een goede isolatie en op de juiste momenten luchten zorgt ervoor dat je een hete zomer goed doorstaat. Groen tegen de gevel, zoals klimop, blauwe regen of een verticale groenwand, helpt ook je huis koel te houden. Groendaken kunnen er zelfs voor zorgen dat je meer rendement haalt uit je zonnepanelen. En dat is weer goed voor de portemonnee.





Share by: