Door klimaatverandering worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. Borrelende toiletten, straten die blank staan, ondergelopen kelders, rioolwater op straat, vervuild rioolwater in sloten én onnodige zuivering van schoon regenwater; het wordt meer regel dan uitzondering als we niet ingrijpen.
Keuzes maken, stellen waterexperts: “Een dag natte voeten of dokken voor droge voeten”.
Al dat regenwater, daar moeten én kunnen we dus iets mee. In de meeste gevallen valt regenwater op het dak en komt via een regenpijp uiteindelijk min het riool terecht.
Steeds meer gemeenten stellen verplicht om hemelwater op eigen terrein te verwerken.
Dus als het regent mag het niet meer in het riool terechtkomen. Om verdroging tegen te gaan en stappen te zetten naar het halen van klimaatdoelen. Al dat regenwater, daar moeten we en kunnen we iets mee! Ga duurzaam én slimmer om met regenwater en infiltreer of hergebruik het. Er zijn vele mogelijkheden om dit toe te passen in jouw woning of tuin. Zo draag jij je steentje bij aan een groene toekomst.
In de meeste gevallen komt het regenwater via het dak en de regenpijp uiteindelijk in het riool terecht. Het regenwater is hierdoor niet meer bruikbaar. Regenwater hergebruiken begint bij het opvangen van het regenwater.
Er zijn verschillende manieren en producten waarmee regenwater rondom een gebouw opgevangen kan worden:
>> Dakgoten
>> Lijnafwatering/lijngoten
>> Straat- en trottoir kolken
>> Afvoerputten
>> EPDM dakbedekking
>> Dakbanen
>> Groendak
>> Retentiedak
Zodra het regenwater is opgevangen, dient het getransporteerd te worden. Hiervoor zijn verschillende leidingsystemen en koppelingen beschikbaar zoals hwa buizen, afvoerbuizen en drainage. Afkoppelen Door regenwater af te koppelen wordt het niet langer afgevoerd naar het riool, maar kan het behouden worden op eigen terrein.
Dit voorkomt overbelasting van het riool tijdens hevige stortbuien. Na afkoppeling moet het regenwater uiteraard op een goede manier afgevoerd worden, zodat er ook op eigen terrein geen overlast ontstaat. Om het regenwater zo efficiënt mogelijk af te koppelen is er een nieuw product ontwikkeld: de regenwater afkoppel set.
Met de regenwater afkoppel set inclusief WOP kun je eenvoudig, betaalbaar en probleemloos regenwater afkoppelen.
Het uniek ontwikkelde design van de afkoppel set (verkrijgbaar in het grijs en wit) is eenvoudig te installeren in een bestaande regenwater afvoerbuis van 80 mm en zorgt voor effectieve afkoppeling van regenwater. De afkoppel set bevat een SOK, T-stuk en de WOP
Tijdens het transporteren van regenwater is het filteren van dit water essentieel voor een goed werkend systeem en hergebruik van regenwater. Door het regenwater te filteren voorkom je dat er blad, zand of andere vervuiling in het systeem terechtkomt. Dit doe je onder andere door het installeren van een zandvangput en een bladscheider in het infiltratiesysteem.
De bladscheider wordt in de regenpijp geplaatst en de zandvangput heeft een filter om klein vuil in het infiltratiekrat te voorkomen. Zowel de bladscheider als de zandvangput voorkomen verstopping van het systeem en verlengen de levensduur van de infiltratiekratten. Let wel op dat je regelmatig de zandvangput controleert en reinigt, om verstopping te voorkomen. Naast zandvangputten zijn er ook ontluchters, om overtollig lucht in het systeem te voorkomen. Zodra er teveel lucht in een infiltratiekrat terechtkomt, kan er namelijk minder water opgeslagen worden
Waterdoorlatende verharding heeft dan natuurlijk de voorkeur. Want regenwater dat hierop valt, kan gemakkelijk wegzakken in de grond.
Bij een goed doorlatende bodem zakt het regenwater van bijna alle buien direct weg in de bodem. Alleen bij flinke piekbuien blijft er kortstondig water staan op de lager gelegen verharding. Maar normaal gesproken is dat geen probleem.
Er zijn verschillende typen waterdoorlatende verhardingen:
Regenwater zakt makkelijk in de grond, er is veel ruimte voor gras en een snelle aanvulling van grondwater.
De uitstraling blijft nagenoeg hetzelfde, maar door brede voegen met daarin zand, gras of grind, kan water toch wegzakken in de grond. Door fijn grind tussen de klinkers te gebruiken, voorkom je dat onkruid tussen de tegels groeit.
Klinkers of betontegels die met tussenruimte geplaatst worden in bijvoorbeeld gras, waardoor water weg kan zakken in de grond.
Een groot voordeel van deze oplossing is het dubbele grondgebruik: ze nemen alleen ondergronds ruimte in.
Om dichtslibben te voorkomen, worden de kunststofkratten rondom omhuld met geotextiel.
Infiltratiekratten zijn er in verschillende afmetingen: van particuliere huizen, tot aan complete wijken. Infiltratiekratten zijn er al vanaf 100 liter tot aan wel meer dan 1000 liter per krat. Afhankelijk van de grootte van het dak en de grondsoort kun je bepalen hoeveel infiltratiekratten je nodig hebt, in jouw specifieke situatie.
Houd er rekening mee dat de infiltratiekratten minimaal 20mm regen kunnen bergen.
Dit betekent dat wanneer je 20m2 dakoppervlak aansluit, je de inhoud van de infiltratiekratten minimaal 400 liter moet zijn.
Wanneer je infiltratiekratten plaatst, is het slim om ter hoogte van het maaiveld een overloop op de regenpijp aan te brengen.
Als het krat bij hevige regenval vol zit, kan het water via het maaiveld afstromen richting de tuin.
Wanneer je te maken hebt met een hoge grondwaterstand, geen gebruik kunt maken van graafmachines of wilt infiltreren onder terras of oprit, kun je kiezen voor infiltratieplaten in plaats van -kratten.
Hoe dan?
Alles in de tuin is van belang. Hoe groot of klein de ingreep ook is. Kleine beetjes helpen. Een grasmat in de tuin draagt zijn steentje al bij aan het beter laten doorlopen van hemelwater. Een border aangelegd met planten, bloeiers en kruiden waar jezelf heerlijk van kunt eten. Stimuleer de biodiversiteit, de vliegers, vogels en het bodemleven. Zaai mooie bloemenmengsels voor gave kleuren, breng compost en houtsnippers aan tussen de beplanting zo stimuleer je de wortelgroei en door de houtsnippers minder onkruid en hoef je minder te sproeien omdat het vochtiger blijft. Dit zijn al hele kleine mogelijkheden die iedereen in zijn of haar tuin kan doen. Zelfs op je balkon kun je bloemen en planten laten groeien. Misshien wil je nog een stap verder?..
Auto wassen, toilet doorspoelen, was draaien..
Spreekt dit idee je aan, maar zie je het niet zitten om de tank ondergronds te plaatsen? Er zijn ook mogelijkheden waarbij de tank in de kelder, schuur of garage geplaatst wordt. Er zijn zelfs speciale zakken om regenwater op te vangen die bijvoorbeeld in de kruipruimte van je huis geplaatst kunnen worden. Natuurlijk zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een ondergrondse tank. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de tank, de locaties waar het water uiteindelijk naartoe gepompt moet worden en de grootte van de tank. Welke bestrating ga je toepassen, wil je ook water opvangen op het dak middels een groendak. Of met opvang panelen in de schutting?
Water filteren middels een helofytenfilter, met membraanfiltratie? Vind de oplossing voor jezelf, want zijn je wensen, en maak het hapbaar.