Groen eten

Groen en eten

Start vandaag je moestuin!

 Lokaal eten, gezond en leuk. Je eigen groenten kweken is naast goed voor het milieu ook nog eens knetter gezond voor jezelf.

Moestuinieren

Het is een trend die niet meer weg te denken is. De moestuin is populairder dan ooit. Had het een paar jaar geleden nog het imago van een hobby voor gepensioneerden, tegenwoordig is het ontzettend populair om je eigen groenten en kruiden te kweken. 

Waarom is de moestuin zo populair?
Er is steeds meer aandacht voor onze gezondheid, het milieu en klimaatverandering. Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van onze voedselconsumptie. Kiwi’s uit Nieuw Zeeland, appels uit Amerika of groenten uit oost-Europa. Ons eten maakt tegenwoordig hele wereldreizen voor het op ons bord terecht komt. Het hebben van een te grote ecologische voetafdruk zorgt ervoor dat we onze aarde uitputten. Het klimaat verandert in rap tempo en dat besef lijkt bij steeds meer mensen door te dringen.

Ook het gebruik van pesticiden op ons voedsel baart mensen steeds meer zorgen. Hoe gezond is ons eten nog? Is het bewerkte voedsel wel veilig om te eten? 
We willen de controle terug en zelf bepalen wat we eten. Een moestuin is een perfecte manier om weer een beetje de regie terug te krijgen. Je bepaalt namelijk zelf wat je kweekt en hoeveel je kweekt. Ook bepaal je zelf of en welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt. Je hebt dus zelf in de hand hoe biologisch en ecologisch je groenten en kruiden zijn.

Wat zijn de voordelen van een moestuin?

Geld besparen:
Een zakje groentezaad voor zomerwortelen ‘Amsterdamse bak’ koop je voor de prijs van een bos wortelen. En het spreekt voor zich dat je met een zakje groentezaad heel wat meer bossen wortelen kunt kweken. Je bepaalt zelf welke groenten en kruiden je kweekt en hoeveel. Ben je dol op Courgette? Dan kweek je er een paar extra. Als je van bepaalde groenten veel over hebt, kun je deze met andere mensen met een moestuin ruilen tegen andere groenten. 

Goed voor het milieu:
Een moestuin zorgt voor veel minder food miles. Ons eten komt van over de hele wereld. Al dat transport zorgt voor een grote uitstoot aan broeikasgassen. Door meer eten uit je eigen, lokale moestuin te eten, is er minder transport nodig.

Groenten en fruit uit de supermarkt wordt vaak verpakt. Ook voor het transport is verpakkingsmateriaal nodig om de groenten onbeschadigd in de supermarkt te krijgen. Door voedsel uit je eigen tuin te halen, heb je minder of zelfs geen verpakkingsmateriaal meer nodig.

Gezonder en lekkerder:
Met een moestuin heb je altijd verse groenten. Deze groenten zitten nog vol met vitamines en mineralen. Zelfgekweekte groenten en kruiden zijn hierdoor ook veel smaakvoller. Je kunt zelf kiezen voor onbespoten groenten en kruiden. Wil je alles echt puur natuur eten, dan kan dat dus. Buiten werken en met je handen in de aarde wroeten is goed voor zowel je lichaam als geest. Tuinieren is een fysiek zware inspanning, dus een ideale work-out! Ook heeft buitenlucht en met je handen werken een ontspannend effect. Werken in een moestuin is dus een ideale manier om je stresslevel te verlagen en je hoofd leeg te maken.

Een moestuin is ook goed voor je sociale contacten. Zeker wanneer je een moestuin hebt op een terrein met meerdere tuintjes bij elkaar. Er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken of om ervaringen of groenten mee uit te wisselen.

Leerzaam voor kinderen én volwassenen:
Kinderen leren waar het eten vandaan komt. Ze leren hoe groenten en kruiden groeien. Ook als volwassenen is het leerzaam om te ontdekken hoe groenten en kruiden groeien. Met een moestuin ben je afhankelijk van de seizoenen. Hierdoor leef je meer in het hier-en-nu en leer je welke groenten en kruiden bij welke seizoenen passen. 

Door zelf groenten en kruiden te kweken ontwikkel je meer geduld. Je zult moeten wachten tot je groenten geoogst kunnen worden. 

Tot slot leer je met teleurstellingen omgaan. Een oogst kan namelijk ook mislukken.

Een moestuin hoeft niet moeilijk te zijn:
Er zijn dus meer dan genoeg voordelen te bedenken. Maar bij een moestuin denk je al snel aan een stuk grond aan de rand van een stad. Maar ook in je eigen voor- of achtertuin kun je heel gemakkelijk zelf groenten of kruiden kweken. Heb je geen tuin? Er zijn zelfs speciale bakken te koop voor op je balkon. Ook een paar grote potten kunnen al voldoende zijn om wat groenten op een klein oppervlak te kweken. Zaden voor groenten en kruiden zijn in steeds meer winkels te koop. Ook online zijn ze gemakkelijk te vinden. 

Als je zelf een moestuin wilt opzetten, is het belangrijk om je af te vragen welke groenten en kruiden je wilt gaan zaaien en oogsten. 

Share by: